In dit artikel
- Wat is cyber security awareness?
- Welke veel voorkomende bedreigingen zijn er?
- Waarom is cyber security awareness belangrijk?
- Wat zijn de 5 C's van cyber security awareness?
- Waarom zou je investeren in cyber security management?
In deze blog nemen we je mee in de wereld van cyber security awareness Anno 2023. Er wordt een uitleg gegeven over wat cyber security awareness precies is, wat de meest voorkomende bedreigingen zijn en waarom cyber security awareness belangrijk is voor jouw organisatie. Veel leesplezier!
Wat is cyber security awareness?
Cyber security awareness is de mate waarin mensen bewust zijn van de risico’s en gevaren met betrekking tot informatiebeveiliging, voornamelijk online. Het gedrag van medewerkers is een groot risico voor informatiebeveiliging.Alleen een twee-staps verificatie invoeren lost dat probleem niet op.
Als de kennis van medewerkers van een bedrijf niet op orde is zorgt dit voor veel problemen binnen het bedrijf. Er zijn verschillende situaties waarin security awareness belangrijk is. Medewerkers kunnen namelijk phishing mailtjes niet herkennen, zwakke wachtwoorden instellen voor belangrijke accounts en vaak dezelfde wachtwoorden gebruiken.
Dit geeft hackers de kans om in het systeem in te breken en kan waardevolle informatie in verkeerde handen vallen. En dat zou kunnen leiden tot dataverlies, financiële schade of reputatieschade. Bedrijven willen dit het liefst voorkomen en daarom is cyber security awareness zo belangrijk voor bedrijven.
Cyber security awareness verbeteren?
- Kom te weten wat het kennisniveau van jouw organisatie is!
- Bescherm je organisatie tegen phishing
- Train je medewerkers met E-learning
Welke veel voorkomende bedreigingen zijn er?
Er zijn een aantal veel voorkomende bedreigingen bij cyber security awareness. Hieronder leggen we de meest voorkomende bedreigingen aan je uit. Denk hierbij aan het belang van sterke wachtwoorden , hoe phishing te identificeren is, welke soorten Malware software er zijn en hoe je DDoS-aanvallen kunt voorkomen.
Het belang van sterke wachtwoorden
Cybercriminelen gebruiken tegenwoordig geavanceerde technologie om bepaalde wachtwoorden te kunnen bemachtigen. Daarnaast gebruiken hackers lijsten met verschillende veelgebruikte wachtwoorden om binnen te komen, deze kopen ze via het darkweb. Door duizenden populaire en gelekte wachtwoorden te proberen, kunnen hackers vaak toegang krijgen met zwakke wachtwoorden.
Wat is dan wel een sterk wachtwoord? Aanbevolen is om een wachtwoord langer te maken dan 20 tekens. Daarnaast wordt er aanbevolen verschillende tekens te gebruiken in een wachtwoord, zoals kleine letters, hoofdletters en leestekens.
Bij wachtwoorden is het ook belangrijk om hetzelfde wachtwoord niet bij een ander account te gebruiken, maak per account een uniek wachtwoord aan. Want als dat sterke wachtwoord tóch gekraakt wordt of uitlekt, dan gaan hackers dit wachtwoord ook bij andere accounts proberen.
Daarnaast wordt een wachtwoord nog sterker wanneer er tweestapsverificatie wordt gebruikt. Dit kan niet bij elke website, maar als het mogelijk is, zou dit kunnen met een authenticatie-app, zoals Google Authenticator of Microsoft Authenticator.Na het invoeren van het wachtwoord moet er een extra code worden ingevoerd, en deze vind je in een van de authenticatie apps. Daarnaast is er ook nog een tweestapsverificatie door middel van een sms, hierbij geef je een telefoonnummer. Wanneer je dan probeert in te loggen, heb je eerst een code nodig uit de sms om daadwerkelijk ingelogd te zijn. Wanneer je een van deze soorten tweestapsverificatie invoert, zijn de accounts optimaal beveiligd.
Het identificeren van phishing
Phishing is een vorm van online oplichting, waarbij fraudeurs als doel hebben om geld of persoonsgegevens buit te maken. Hier komt het woord ‘phishing’ vandaan. Fraudeurs vissen naar informatie, zoals wachtwoorden en betaalgegevens.
Phishing is een bekende vorm van digitale oplichting, hierbij worden slachtoffers benaderd via e-mail, Whatsapp en sms. De berichten lijken ontzettend op de vertrouwde berichten van bedrijven, hiermee worden de slachtoffers gelokt naar een website waarop vertrouwde informatie moet worden ingevuld (zoals wachtwoorden en betaalgegevens). Deze informatie komt hierdoor in verkeerde handen en cybercriminelen kunnen deze informatie voor verkeerde dingen gebruiken. De mails worden op grote schaal uitgestuurd naar ontzettend veel e-mailadressen, en cybercriminelen hopen dat enkele slachtoffers bijten.
Een andere vorm van phishing is dat een cybercrimineel zich voordoet als iemand uit de naaste omgeving van het slachtoffer, deze fraudeur vraagt bijvoorbeeld aan het slachtoffer om geld over te schrijven. De fraudeur doet zich voor als een familielid die in de problemen zit en geld nodig heeft, en heeft daarbij ook bijvoorbeeld zijn/haar bankrekening gewijzigd. Hierbij zijn fraudeurs dus opzoek naar geld, en een aantal slachtoffers laten zich vangen en maken daadwerkelijk geld over.
Soorten malware software
Malware is schadelijke of kwaadaardige software, waarmee cyber criminelen als doel hebben om gegevens, hosts of netwerken te stelen, verstoren of te beschadigen. Dit kan apparaten en computers op verschillende manieren beschadigen of infecteren. Malware bestaat in verschillende vormen, zoals virussen, wormen, trojaanse paarden, ransomware, spyware, adware en bots. Deze zeven soorten vormen het grootste gevaar van alle malware-incidenten. Malware wordt net als bij phishing vaak per e-mail verspreidt. De software kan zich installeren wanneer het slachtoffer op een bepaalde link klinkt of een bijlage opent van de mail.
Maar hoe kan je Malware voorkomen? Geïnfecteerd raken door malware software is nooit honderd procent te voorkomen, maar door je basisbeveiliging op orde te hebben verklein je in ieder geval de kans dat je slachtoffer wordt van malware. Maar daarnaast is je eigen waakzaamheid de eerste bescherming laag tegen malware, wees zelf op je hoede voor bijvoorbeeld e-mails die downloads in de bijlagen bevatten. Kijk dus uit met het downloaden en openen van mails en bijlagen die mails bevatten, ook wanneer je de afzender wel vertrouwd. Door hierop te letten kan je malware voorkomen.
Het voorkomen van DDoS aanvallen
DDoS-aanval betekend ‘Denial-of-Service’ en beschadigt websites en servers door middel van het verstoren van netwerkservices. Tijdens zo’n aanval overspoelt een reeks bots een website of service met HTTP-aanvragen en verkeer. Daardoor wordt de server of het netwerk van het slachtoffer getroffen met overcapaciteit. Dit zou kunnen resulteren in een denial-of-service voor het overige verkeer dat de server normaal gesproken verwerkt. Zowel zakelijke als persoonlijke apparaten kunnen worden getroffen bij een DDoS aanval.
Er zijn een aantal verschillende soorten DDoS-aanvallen, namelijk: volumetrische aanvallen, protocolaanvallen en resourcelaag-aanvallen. Er kunnen tijdens een cyberaanval een of meer typen aanvallen worden gericht op een server of netwerk om het systeem ernstig te beschadigen. Het aantal nieuwe cyberbedreigingen neemt toe en er dat zal naar verwachting blijven toenemen.
Maar hoe kan je DDoS aanvallen voorkomen? Zorg voor een Denial-of-Service-verdedigingsstrategie om te helpen bij het detecteren, voorkomen en verkleinen van DDoS-aanvallen. Daarnaast is het handig om ervoor te zorgen dat alle beveiligingssoftware of -technologie bijgewerkt is. Wanneer je bezig bent met het voorkomen van DDoS-aanvallen ben je ook direct bezig met het verbeteren van de cyber security awareness.
Waarom is cyber security awareness belangrijk?
Hierboven is beschreven wat er bedoeld wordt met cyber security awareness, maar waarom is het verhogen van awareness eigenlijk zo belangrijk? Bij deze deelvraag wordt er uitgelegd wat het belang is van cyber security awareness.
Wat is het hoofddoel van cyber security awareness?
Het doel van het verbeteren van cyber security awareness is de bewustmaking van de gevaren met betrekking tot informatiebeveiliging. Dit gaat over het proces om het gedrag van het personeel te verbeteren om zo de bedreigingen die kunnen voortkomen te verminderen en te voorkomen. Zoals het aanleren wat het belang van een sterk wachtwoord is, het herkennen van phishing mails en het zorgen voor een veilige werkplek.
Waarom is cyber security awareness belangrijk voor bedrijven?
Security awareness is belangrijk voor bedrijven omdat het helpt om de risico’s van cyberaanvallen te verminderen. In het huidige digitale tijdperk, zijn bedrijven steeds vaker het doelwit van cybercriminelen die op zoek zijn naar manieren om binnen te dringen in bedrijfssystemen en -gegevens te stelen of te beschadigen. Door medewerkers te trainen in security awareness, kunnen bedrijven proactief handelen om deze risico’s te verminderen. Een belangrijk aspect van security awareness is het opleiden van medewerkers over de risico’s van phishing-e-mails, social engineering en andere methoden die cybercriminelen gebruiken om toegang te krijgen tot bedrijfsgegevens. Wanneer medewerkers bewust zijn van deze risico’s, zijn ze minder kwetsbaar voor deze aanvallen.
Cyber security awareness verbeteren?
- Kom te weten wat het kennisniveau van jouw organisatie is!
- Bescherm je organisatie tegen phishing
- Train je medewerkers met E-learning
Wat zijn de 5 C’s van cyber security awareness?
- Change (verandering)
Letterlijk alle bedrijven worden geconfronteerd met bepaalde uitdagingen op het gebied van technologie, concurrentie, etc. het is bewezen dat het vermogen om op deze veranderingen te reageren, concurrentievoordelen biedt. De bedrijven die zicht het beste aanpassen aan deze veranderingen, zijn meestal de sterksten in het spel. - Compliance (naleving)
Bij het maken van een cyberbeveiligingsstrategie, stelt een bedrijf regels op die werknemers moeten volgen bij het gebruik van het IT-infrastructuur. Naleving verwijst naar het controleren en handhaven van deze regels. Het is belangrijk dat de werknemers van het bedrijf de regels volgen die zijn opgesteld bij het maken van de cyberbeveiligingsstrategie. - Cost (kosten)
Kosten zijn ook een belangrijk element van een cyberbeveiligingsstrategie. Kosten verwijzen natuurlijk naar de hoeveelheid geld dat uw bedrijf op dit moment uitgeeft en in de toekomst van plan is om uit te geven. Het ene bedrijf geeft meer uit aan informatiebeveiliging dan de andere. Het is belangrijk om de benodigde software en hardware aan te schaffen met voldoende capaciteit om ook aan de toekomstige behoeften te voldoen. - Continuity (Continuïteit)
Continuïteit is een essentieel onderdeel van alle cyberbeveiligingsstrategieën. Continuïteit is een afzonderlijke strategie voor het plannen van de doorlopende activiteiten van het bedrijf in het geval van een ramp. Op het gebied van cybersecurity gaat continuïteit specifiek over IT-gerelateerde rampen, zoals hacking, malware of DDoS-aanvallen. Hierbij gaat het erom dat de andere activiteiten van het bedrijf kunnen worden voortgezet ondanks de ramp. - Coverage (dekking)
Dekking geeft de omvang van de IT-infrastructuur van het bedrijf weer. Grotere IT-infrastructuren zijn doorgaans gevoeliger voor cyberaanvallen dan kleineren IT-infrastructuren. Naarmate het bedrijf groeit, kan de dekking van het bedrijf ook toenemen.
Waarom zou je investeren in cyber security management?
Het verbeteren van cyber security awareness vermindert het aantal fatale fouten. Meer dan 90% van de cyberaanvallen op bedrijven is verschuldigd aan menselijke fouten. Bijvoorbeeld door het klikken op links in phishing of DDoS mailtjes. Wanneer werknemers van deze bedrijven meer kennis hebben, zullen ze ook minder snel op deze links of bijlagen klikken.
Daarnaast verbetert het verhogen van security awareness de veiligheid van het bedrijf. Medewerkers zullen bijvoorbeeld sterkere wachtwoorden gebruiken, wanneer zij het belang hiervan weten.
Het verhogen van cyber security awareness bespaart tijd, geld en het voorkomt reputatieschade. Gemiddeld duurt het meer dan drie maanden om een cyberaanval te identificeren en de schade te herstellen. De schade die cybercriminelen aanrichten, vergroot elk jaar. Daarnaast kan het bedrijf ook nog reputatieschade oplopen door zo’n aanval.
Ook zal het verbeteren van de cyber security awareness, klanten en stakeholders meer vertrouwen geven. Klanten en stakeholders willen de zekerheid dat hun gegevens in vertrouwelijke handen is. Het is belangrijk om te laten zien wat er wordt gedaan op het gebied van informatiebeveiliging.
Delen: