- Apps
- Het weer
In onze Weather Underground review tellen we twee interessante weer widgets met een buienradar en grafiek. Maar de iPhone-app zelf is ook goed.
Bart Breij -
· Laatst bijgewerkt:
Soms heeft een applicatie die al heel lang meegaat, opeens een slimmigheidje die hem laat na de release nog eens interessant maakt. Dat lot gaat zeker op voor Weather Underground, een iPhone-app die al sinds 2012 het weer van een grote hoeveelheid internationale weerstations laat zien. Die app heeft nu twee weerwidgets waar je op wachtte: een buienkaart en in één oogopslag het weer van de dag zien. Tijd voor een uitgebreide Weather Underground review.
Widget 1: een buienkaart
Weather Underground heeft twee weerwidgets die je na de installatie van de app in je berichtencentrum kan zetten. De Weather Map is een kleine versie van de buienkaart die je in de applicatie kan bekijken. In het widget zie je je eigen locatie met een blauwe stip aangeduid op de kaart van Nederland. De vlekken in beeld geven de de regen aan, in onze test in groen en geel om de geringe hoeveelheid neerslag aan te duiden. De kaart is aan de kleine kant, maar omdat je de eigen locatie zo goed ziet, krijg je zo wel een snelle inschattig van de neerslag. Onderin het kaartje zie je wanneer de informatie voor het laatst is bijgewerkt.
De Weather Map is niet het enige widget dat de hele wereld met je door meereist. Ook het andere handige widget, dat gewoon Weather is gedoopt, springt van plek naar plek en laat steeds informatie zien afkomstig van een lokaal weerstation.
Widget 2: het weer van de dag
De Weather-widget is precies waar we naar op zoek waren toen we verschillende weerwigets voor iOS 8 testten. Het ruim opgezette widget laat bovenin de datum van bijwerken en de locatie zien, toont daaronder de huidige temperatuur ten opzichte van het hoogste en laagste punt van de dag en toont daarnaast het weertype in icoon en uitgeschreven.
Het is echter de grafiek daaronder die aanspreekt. Daarin zie je precies de twee waarden die je wilt weten: de temperatuur en de neerslag gedurende de dag. Het widget laat in AM en PM de temperatuur met rode lijn zien, inclusief temperaturen om de drie uur. De blauwe lijn geeft de kans op regen aan. Het subtiele lichtgrijze vlak op de achtergrond laat zien wanneer de zon op is. Een duidelijker weerbeeld krijgen in één oogopslag? Dat is een pittige taak.
Probleempjes tijdens het testen
Er zijn helaas een paar kleine dingen aan te merken op de widgets van Weather Underground op de iPhone. Zo zien we, op elke plek dat het widget met ons meereist, de neerslagkans pas beginnen bij de middaguren. Precies de scheiding in het midden van het beeld. Het kan natuurlijk dat precies dan pas overal een neerslagkans is, maar toevallig is het wel. Een ander probleempje is er in de Weather Map-widget: die laat tijdens onze testperiode één totaal verregend beeld zien van Europa dat geenszins overkomt met het droge Nederlandse kaartje. Het gebeurt één keer tijdens de test, maar vreemd is het wel. En nog iets: als je de Weather Map opent, ontbreekt een buienradar die in de toekomst kan kijken, zoals bij het briljante Regenmelding. Je hebt dus niet zoveel aan een druk op de kaart.
En Weather Underground zelf?
Dat brengt ons even op de applicatie zelf, waar we natuurlijk niet compleet aan voorbij hoeven te gaan. De applicatie is vooral indrukwekkend in de Verenigde Staten, waar je ook lokale informatie over pollen en extreme weersomstandigheden kan zien. Die informatie ontbreekt in Nederland en België, maar wat overblijft is evenwel aardig.
Weather Underground voor iPhone is een dashboard waarmee je verschillende informatiepanelen zelf omhoog of omlaag zet, vergelijkbaar met Yahoo Weer. Standaard begin je met een standaard weerplaatje en een kaartje en zie je daarna een uitgebreide grafiek van de temperatuur en neerslag voor de komende uren (per uur!) of voor de komende dagen. WunderMap toont de temperatuurverschillen van de weerstations in de buurt op kaart, er is een paneel voor de zonsopkomst eb -ondergang en een details-paneel geeft onder andere de zichtbaarheid en luchtvochtigheid aan. De extended forecast is ook het noemen waard: daarin lees je beknopt geschreven weersvoorspellingen voor de komende dagdelen. Hele gerichte informatie, die beter werkt dan een grote tekst of alleen algemene daginformatie. Webcams en foto’s maken de hoofdpagina af.
Op de radarpagina schakel je tussen kaarten voor neerslag, temperatuur, kans op neerslag, verslagen van lezers, een satellietweergave, de windsnelheid en -richting en webcams die je kan bekijken. Alle informatie wordt geprojecteerd op de standaard Apple Maps-kaart en je kan ze allemaal inzoomen. Voor de liefhebbers biedt Weather Underground in een schuifmenu ook uitgebreide weerblogs, een Twitterfeed en video’s over het weer in de Verenigde Staten. Voor 1,79 euro per jaar verwijder je de advertenties. iPhone 6-optimalisatie ontbreekt helaas nog.
Weather Underground-widgets review: conclusie
Maargoed, de kans is groot dat je al een goede weerapp hebt. Moet je Weather Underground gebruiken voor de widgets? Er zijn dus wat probleempjes mee, maar die zijn maar klein. Zeker als je ze vergelijkt met eerder geteste weerwidgets voor iOS 8, die vaak niet meereizen met je locatie of de nadruk leggen op informatie die niet interessant is. De twee widgets van Weather Underground laten precies zien wat je wilt weten. Je ziet of er een buienfront aan komt op de ene, en wat de temperatuur en neerslag doen op de andere. Met zijn uitgebreide uur- en daggrafiek en weersvoorspelling per dagdeel, geeft de app zelf uitstekende aanvullende informatie. Hoeveel meer over het weer wil je nou echt weten?
Pluspunten
- Perfecte widget voor weer van de dag
- Handige buienkaart
- Uur-tot-uur overzicht in de app
Minpunten
- Jaarabonnement om app advertentievrij te maken